top of page
Daniel-Steffens-paarden-dierenarts-wit-k

Daniël Steffens heeft een nieuwe, volledig uitgeruste praktijk in Zutendaal. We beschikken over alle moderne faciliteiten om uw paard zorgvuldig en zeker te kunnen onderzoeken. Onze operatie- en recovery ruimtes zijn compleet ingericht om op een veilige manier operatieve ingrepen uit te voeren bij uw paard. Een goed opgeleid en ervaren team staat klaar om uw paard de beste zorgen te bieden. Uit extra voor- en nazorg vervoeren wij zelfs de paarden met onze eigen paardenambulance.

Onderzoek en voorzorg

Geen enkele behandeling is geslaagd als die niet onderbouwd wordt door een degelijke diagnose. We beschikken over de nodige kennis en apparatuur om hiertoe te komen.

 

Behandeling en operatieve ingrepen

Indien mogelijk wordt uw paard op een conservatieve manier behandeld waarbij we een operatie proberen te vermijden. Soms is een operatieve ingreep de enige of beste optie. Hier kiezen we dan voor de veiligste methode: rechtstaand als het kan, op de operatietafel als het moet.  

 

Hospitalisatie en nazorg

We beschikken over ruime, luxe boxen waar uw paard ter observatie kan worden gehouden. Indien de na verzorging bij u thuis niet mogelijk is, staat ons toegewijde team klaar om uw paard te omringen de beste zorgen en veel TLC.

Opname informatie

Mijn paard wordt opgenomen voor een ingreep of onderzoek. Wat moet ik hiervan verwachten? 

 

Zeker mee te brengen bij opname:

  • Paspoort van het paard

  • Eventuele medische dossiers of foto’s die van belang zijn voor de ingreep

  • Hoogwaardige voeding is hier steeds aanwezig. Heeft uw paard een bepaald dieet of wenst u uw eigen voeding te geven, breng dit dan mee.

  • Draagt uw paard dekens? Vergeet deze dan niet mee te brengen, liefst op voorhand gereinigd.

  • In de mate van het mogelijke uw paard zo proper mogelijk presenteren voor opname.

 

Bij geplande ingrepen worden de paarden meestal een dag op voorhand binnengebracht. Zo heeft het paard de kans om rustig te acclimatiseren  om de volgende morgen aan de operatie te beginnen. Na de operatie wordt u uiteraard gecontacteerd om het verloop van de operatie en de revalidatie te bespreken. Het tijdstip van ontslag hangt af van de ingreep. Uiteraard kan u ook bij ons terecht voor spoedgevallen. Hierbij geldt: hoe sneller er gehandeld wordt, hoe groter de kans op succes! Twijfel dus niet om ons onmiddellijk op te bellen, ook ’s nachts!

Regeneratieve geneeskunde

Stamcellen

Stamcellen hebben de eigenschap zich te vermenigvuldigen en zo een specifiek celtype te vormen. Deze cellen inzetten heeft als voordeel dat letsels aan bepaalde weefsels sneller herstellen. Voor elk soort weefsel is er een specifieke stamcel nodig bvb. kraakbeen, bot, peesweefsel of huid.

Orthopedie

Een orthopedisch onderzoek bestaat meestal uit een klinisch onderzoek door het stellen van gerichte vragen, een inspectie van conformatie, stand, zwelling en/of atrofie en een bewegingsproef op harde en/of zachte ondergrond. Met andere woorden wordt het hele paard bekeken, gepalpeerd en onderzocht om een juist beeld te krijgen van het probleem. Indien nodig kunnen lokale verdovingen en medische beeldvorming ingezet worden, om dieper in te gaan op de zaak.

Inwendige ziekten

Klachten, gaande van neusvloei tot spoedgevallen zoals koliek of acuut nierfalen, kunnen bij ons terecht. Heeft je paard last van jeuk, obesitas of verminderde spieromvang? Ook voor deze kwalen staat onze praktijk paraat om naar een oplossing te zoeken. Soms is het nodig om een bloed-, mest- of ander staal te nemen. Daarom werken wij samen met gespecialiseerde labo’s om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Medische beeldvorming

Medische beeldvorming is vaak onmisbaar bij het stellen van een exacte diagnose, of het nu gaat om een orthopedisch probleem of bij inwendig onderzoek. Wij beschikken over zowel radiografische als echografische apparatuur. Ook behoren endoscopie en arthroscopie tot de mogelijkheden.

Radiografie

Radiografisch onderzoek wordt meestal aangeraden bij botletsels en gewrichtsproblemen.
Onze kliniek is in het bezit van moderne RX-apparatuur, waarbij de beelden onmiddellijk ontwikkeld worden en tevens direct bekeken en geïnterpreteerd kunnen worden op het computerscherm. Zo is een snelle en accurate diagnose gewaarborgd.

Echografie

Voor letsels aan de weke delen van het paard, wordt een echografisch onderzoek ingesteld. Onderzoek naar inwendige ziekten, gynaecologie en orthopedie hebben enorm veel baat bij een echografisch onderzoek. Zo kan de oorzaak van kolieksymptomen gevonden worden, bijkomende letsels bij botbreuken kunnen in kaart worden gebracht en bij het opsporen van bijvoorbeeld ovariumtumoren is echografie een must.

Arthroscopie

Arthroscopie is een vorm van chirurgie waarbij onderzoek en ingrepen worden gedaan in het gewricht door middel van een kijkoperatie. De meest courante indicaties hiervoor zijn OCD, gewrichtsinfecties, gescheurde gewrichtsbanden en diagnostiek.

Laparoscopie/thoracoscopie

Onder laparoscopie verstaan we een kijkoperatie in de buik en thoracoscopie een kijkoperatie in de borstholte van het paard. Het voordeel van dit soort ingrepen is dat het herstel van de patiënt vlotter verloopt en het risico op complicaties verkleint. Deze ingreep gebeurt tevens niet noodzakelijk onder algemene anesthesie en kan in sommige gevallen ook rechtstaand gebeuren. Enkele indicaties zijn cryptorchidie bij hengsten, verwijderen van de eierstokken of tumoren en het vernauwen van de liesringen ter preventie van een liesbreuk.

Endoscopie

Soms is het nodig om, met behulp van een flexibele camera, inwendig te gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is. Dit noemen we een endoscopie. Op deze manier kunnen maagzweren, luchtwegontstekingen en tumoren ontdekt worden en de juiste behandeling in werking gesteld worden.

Keuringsonderzoek

Pre purchase examination

De beslissing voor de ver- of aankoop van een paard, gaat niet over een nacht ijs. Men wilt niet voor verrassingen komen te staan achteraf, daarom is een keuringsonderzoek een belangrijk onderdeel van het verkoops-/ aankoopproces. Dit bestaat uit een klinisch, bewegings- en een radiografisch onderzoek. Bijkomende onderzoeken kunnen zijn: endoscopie, echografie, …

Anesthesie

Tijdens de anesthesie wordt het paard uitgebreid gemonitord om de vitale functies nauwlettend in het oog te kunnen houden. Er wordt gewerkt met gasanesthesie en een ventilator.

Chirurgie

U kan voor zowel geplande ingrepen als spoedgevallen bij ons terecht.
Chirurgische ingrepen kunnen op twee manieren gebeuren, afhankelijk van het type ingreep: rechtstaand onder sedatie en lokale verdoving of onder algemene anesthesie in een operatiekamer die hiervoor speciaal is uitgerust. Enkele veelvoorkomende ingrepen zijn tumorchirurgie, koliek, cornage, wonden, botbreuken, arthroscopie, …

Tandheelkunde

Preventie is hier het belangrijkste. Maar eens een aandoening zich voordoet aan het gebit is het tegenwoordig vaak mogelijk om herstellingen te doen om de kauwfunctie te bewaren. Indien een tand dient verwijderd te worden proberen we dit indien mogelijk staand te doen.

Orthopedisch beslag

Na grondig onderzoek en diagnose, kan met behulp van een hoefsmid een orthopedisch beslag aangeraden worden.

bottom of page