top of page

Horsepital biedt een brede waaier aan medische diensten: chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming en revalidatie. Zo hebben we verschillende diagnostische mogelijkheden, met inbegrip van radiografie, echografie en endoscopie (statisch en dynamisch). 

FORMARIS-7989.jpg
Regeneratieve geneeskunde
Stamcellen

Stamcellen hebben de eigenschap zich te vermenigvuldigen en zo een specifiek celtype te vormen. Deze cellen inzetten heeft als voordeel dat letsels aan bepaalde weefsels sneller herstellen. Voor elk soort weefsel is er een specifieke stamcel nodig bvb. kraakbeen, bot, peesweefsel of huid.

Orthopedie

Een orthopedisch onderzoek bestaat meestal uit een klinisch onderzoek door het stellen van gerichte vragen, een inspectie van conformatie, stand, zwelling en/of atrofie en een bewegingsproef op harde en/of zachte ondergrond. Met andere woorden wordt het hele paard bekeken, gepalpeerd en onderzocht om een juist beeld te krijgen van het probleem. Indien nodig kunnen lokale verdovingen en medische beeldvorming ingezet worden, om dieper in te gaan op de zaak.

'Inhouse' laboratorium

In onze praktijk beschikken we over uitgebreide en kwalitatief hoogstaande analyse toestellen.
 

  • Hematologie (Idexx procyte): voor de analyse van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes

  • Biochemie (Idexx catalyst): analyse van o.a. nier-, lever- en spierwaarden, suikermetabolisme, ontstekingswaarden (SAA).

  • Analyse van punctievocht van gewrichten, abdomen of thorax.

  • Uitzonderlijk:  PCR-toestel (Enalees) voor analyse van o.a. droes, rhino of rhodococcus. Uitslag al na <30min bekend. Ook ziekte van lyme, leptospirose of influenza kunnen worden vastgesteld.

  • Overige : urine analyse, veulenantistoffen, mest controle.

  • Extern labo: voor o.a. hormoonbepalingen (ACTH, insuline) of microscopische analyse van weefselstalen zoals biopten/tumoren (histopathologie)

FORMARIS-7560.jpg
Inwendige ziekten

Klachten, gaande van neusvloei tot spoedgevallen zoals koliek of acuut nierfalen, kunnen bij ons terecht. Heeft je paard last van jeuk, obesitas of verminderde spieromvang? Ook voor deze kwalen staat onze praktijk paraat om naar een oplossing te zoeken. Soms is het nodig om een bloed-, mest- of ander staal te nemen. Daarom werken wij samen met gespecialiseerde labo’s om de juiste diagnose te kunnen stellen.

FORMARIS-7596.jpg
Medische beeldvorming

Medische beeldvorming is vaak onmisbaar bij het stellen van een exacte diagnose, of het nu gaat om een orthopedisch probleem of bij inwendig onderzoek. Wij beschikken over zowel radiografische als echografische apparatuur. Ook behoren endoscopie en arthroscopie tot de mogelijkheden.

Radiografie

Radiografisch onderzoek wordt meestal aangeraden bij botletsels en gewrichtsproblemen.
Onze kliniek is in het bezit van moderne RX-apparatuur, waarbij de beelden onmiddellijk ontwikkeld worden en tevens direct bekeken en geïnterpreteerd kunnen worden op het computerscherm. Zo is een snelle en accurate diagnose gewaarborgd.

Echografie

Voor letsels aan de weke delen van het paard, wordt een echografisch onderzoek ingesteld. Onderzoek naar inwendige ziekten, gynaecologie en orthopedie hebben enorm veel baat bij een echografisch onderzoek. Zo kan de oorzaak van kolieksymptomen gevonden worden, bijkomende letsels bij botbreuken kunnen in kaart worden gebracht en bij het opsporen van bijvoorbeeld ovariumtumoren is echografie een must.

FORMARIS-7683.jpg
Anesthesie

Tijdens de anesthesie wordt het paard uitgebreid gemonitord om de vitale functies nauwlettend in het oog te kunnen houden. Er wordt gewerkt met gasanesthesie en een ventilator.

Chirurgie

U kan voor zowel geplande ingrepen als spoedgevallen bij ons terecht.
Chirurgische ingrepen kunnen op twee manieren gebeuren, afhankelijk van het type ingreep: rechtstaand onder sedatie en lokale verdoving of onder algemene anesthesie in een operatiekamer die hiervoor speciaal is uitgerust. Enkele veelvoorkomende ingrepen zijn tumorchirurgie, koliek, cornage, wonden, botbreuken, arthroscopie, …

Arthroscopie

Arthroscopie is een vorm van chirurgie waarbij onderzoek en ingrepen worden gedaan in het gewricht door middel van een kijkoperatie. De meest courante indicaties hiervoor zijn OCD, gewrichtsinfecties, gescheurde gewrichtsbanden en diagnostiek.

FORMARIS-7634.jpg
Laparoscopie
of thoracoscopie

Onder laparoscopie verstaan we een kijkoperatie in de buik en thoracoscopie een kijkoperatie in de borstholte van het paard. Het voordeel van dit soort ingrepen is dat het herstel van de patiënt vlotter verloopt en het risico op complicaties verkleint. Deze ingreep gebeurt tevens niet noodzakelijk onder algemene anesthesie en kan in sommige gevallen ook rechtstaand gebeuren. Enkele indicaties zijn cryptorchidie bij hengsten, verwijderen van de eierstokken of tumoren en het vernauwen van de liesringen ter preventie van een liesbreuk.

Endoscopie

Soms is het nodig om, met behulp van een flexibele camera, inwendig te gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is. Dit noemen we een endoscopie. Op deze manier kunnen maagzweren, luchtwegontstekingen en tumoren ontdekt worden en de juiste behandeling in werking gesteld worden.

Keuringsonderzoek
Pre purchase examination

De beslissing voor de ver- of aankoop van een paard, gaat niet over een nacht ijs. Men wilt niet voor verrassingen komen te staan achteraf, daarom is een keuringsonderzoek een belangrijk onderdeel van het verkoops-/ aankoopproces. Dit bestaat uit een klinisch, bewegings- en een radiografisch onderzoek. Bijkomende onderzoeken kunnen zijn: endoscopie, echografie, …

Tandheelkunde

Preventie is hier het belangrijkste. Maar eens een aandoening zich voordoet aan het gebit is het tegenwoordig vaak mogelijk om herstellingen te doen om de kauwfunctie te bewaren. Indien een tand dient verwijderd te worden proberen we dit indien mogelijk staand te doen.

FORMARIS-7690.jpg
Orthopedisch beslag

Na grondig onderzoek en diagnose, kan met behulp van een hoefsmid een orthopedisch beslag aangeraden worden.

bottom of page